El projecte OCA persegueix l’objectiu d’aficionar-se a la gent a l’activitat d’observar i classificar ocells. És a dir, al que els països de parla anglesa criden “birdwatching” o “birding“. Es tracta de mostrar una manera nova de gaudir els passejos per la naturalesa, en família, amb amics o només, mitjançant l’observació i identificació dels ocells. No es tracta d’una activitat científica, sinó lúdica, dins del marc d’educació mediambiental, per a fer que el públic en general, a més d’aprendre a distingir els ocells ja gaudir d’aquesta activitat, adquirisquen un compromís en la protecció i conservació del medi ambient i dels espais naturals. Només a través del coneixent de la riquesa que tenim en l’entorn es pot arribar a una conscienciació de veritat que cal preservar-lo.

Imatge 1. Foto grupal

El projecte es desenvolupa mitjançant eixides periòdiques per a observar ocells, amb uns horaris i una distància apropiades per al públic general, complementat amb xarrades i cursos sobre el tema. Es disposa de prismàtics, llibres de camp i fitxes identificatives per a les persones que s’apunten a les eixides i que no disposen d’això.

No és una activitat dirigida a l’ornitòleg consumat, que domina la matèria i que li interessa les activitats amb un caràcter més científic o professional. No obstant això, tothom és benvingut i aquells que ja siguen ornitòlegs més avançats també tenen cabuda en les eixides, les quals poden enriquir compartint els seus coneixements sobre les espècies que es vagen veient.

Encara que la participació en el projecte és sempre gratuïta, el projecte ha rebut subvencions de diferents ajuntaments, amb els quals hem col·laborat per a ensenyar aquesta afició als seus habitants.

Imatge 2. Barranc del Carraixet

Si encara no estàs convençut de si t’agradaria o no apuntar-te a aquestes activitats, a continuació t’assenyalem alguns dels motius que creem més importants per a gaudir d’aquesta activitat:

 

1) Bellesa natural:

És una manera de contactar amb la bellesa de la naturalesa. Els ocells són atractius per les seues formes, colors, cants i estils de vol. El buscar-les implica gaudir de la naturalesa.

 

2) Aire lliure:

Suposa realitzar exercici a l’aire lliure, caminar, moure’s.

 

3) Coneixement:

Requereix anar adquirint una certa formació o coneixement sobre la fisonomia i el comportament. És un bon exercici mental.

 

4) Trencaclosques:

Identificar ocells és un repte lògic que exigeix memòria i intuïció. A vegades és com un trencaclosques perquè has d’usar visions parcials i ràpides per a definir de quina espècie es tracta.

 

5) Col·leccionisme:

També és una forma de col·leccionisme, un desig d’afegir noves espècies i experiències que resulten estimulants per a tot col·leccionista.

 

6) Efecte unicorn:

I finalment, el que denominen efecte unicorn: saps que una espècie existeix perquè l’has vista en els llibres però no saps si és real o no. Quan per fi l’observes el camp és com trobar-te un unicorn, és de veritat!, existeix!.