SVO REQUENA-UTIEL

La Societat Valenciana d’Ornitologia compte des de 1996 amb una activa delegació comarcal a la Meseta de Requena-Utiel. Els objectius que es van plantejar des de la seua constitució van ser l’estudi dels valors naturals dels 9 municipis que conformen la comarca, i especialment dels seus ocells, la divulgació i la defensa del patrimoni natural.

Imatge 1. Riu Magre al seu pas per Sant Antoni.

Des de llavors, moltes han sigut les activitats escomeses per a abordar aqueixos fins. En l’àmbit científic, s’han dut a terme diversos estudis ornitològics que han sigut plasmats en diverses publicacions, entre les quals destaquen diversos articles apareguts en les revistes El Serenet o Oleana, i tres llibres: Ocells de Requena 1991-1997, Ocells de la Comarca Requena-Utiel, i Flora i Fauna de Venta del Moro. Actualment s’està treballant en l’edició d’un Atles dels Ocells de la Comarca de Requena-Utiel, i del llibre Ocells del riu Magre.

Quant a la divulgació dels valors naturals de la comarca, i especialment dels seus ocells, s’han desenvolupat nombroses conferències, cursos, intervencions en mitjans de comunicació com a premsa escrita, ràdio i televisió, així com participacions en fires del llibre i d’associacions, setmanes del medi ambient municipals i altres iniciatives similars. Actualment s’està treballant en l’organització d’un Congrés de Naturalesa i Medi Ambient de la Meseta de Requena-Utiel per a 2018.

Imatge 2. Eixida de camp pels Ganivets del Cabriol.

Finalment, referent a la defensa del medi natural, SVO Requena-Utiel, ha desenvolupat campanyes a favor de la conservació tant d’aquelles espècies de major interés com dels espais naturals amenaçats per diferents problemàtiques. Així, algunes de les campanyes més rellevants han sigut la de recuperació de l’estat de les aigües i riberes del riu Magre, la de declaració de parc natural per a la conca hidrogràfica del riu Cabriol, la duta a terme en contra de la instal·lació de parc eòlics en les principals serres comarcals, o la sol·licitud de diferents figures de protecció per a determinats llocs d’interés com la zona estepària del nord-oest comarcal o de la conca hidrogràfica del riu Reatillo. Actualment SVO Requena-Utiel està representada en les Juntes Rectores dels dos parcs naturals existents a la comarca: Falçs del Cabriol i Xera-Sot de Xera.

Qualsevol persona interessada a contactar amb la delegació comarcal pot escriure a:

pablo-rupa89@hotmail.com

T’esperem!