Anuari Ornitològic de la Comunitat Valenciana

L’Anuari Ornitològic de la Comunitat Valenciana es va iniciar en 1988 gràcies a l’esforç dels germans Dies, per tant, en 2017 s’han complit 30 anys d’història de l’ornitologia «moderna» en la nostra Comunitat. Hem de tindre en compte que els anuaris són importants eines històriques que ens permeten observar alguns canvis significatius en els ocells del nostre entorn.

Des d’aqueix primer anuari fins a aquest moment la publicació ha patit una sèrie de “crisi”. Miguel Tirado, la pròpia SVO o algunes publicacions científiques han aglomerat informació des que Nacho i Bosco Dies ho deixaren en 1994. Durant alguns anys cada província “va actuar” per separat i no arribe fins a 2009 el moment en el qual ornitòlegs d’Alacant, València i Castelló s’ajuntaren de nou per a formar el que és ara mateix el AOCV, tot això emprant l’aplicació web que uns altres reconeguts germans, els Bort, van programar en el seu moment per a l’anuari de la província Castelló.

En la web de l’anuari, de manera senzilla, els bird watchers poden incloure cites i és el comité el que les revisa i decideix incloure-les o no en l’anuari corresponent.

L’últim número ha tornat a batre rècords de participació i de nombre d’espècies, amb un total de 526 participants i 345 espècies citades, afegint a més dues espècies noves més al catàleg d’ocells de la nostra comunitat, aconseguint un total de 418 espècies observades fins al moment, indubtablement números molt interessants!

Imatge 1. Anuaris de 2011 i 2012-2013.

Aquest projecte es continua sustentant amb els recursos que de manera altruista posen a la seua disposició les associacions ornitològiques i conservacionistes de la Comunitat Valenciana com el Grup Au d’Ornitologia, SEO/BirdLife, Acció Ecologista i la pròpia Societat Valenciana d’Ornitologia. Aquestes i altres associacions juguen un paper molt important amb la col·laboració de tots els seus socis i fomentant que cada vegada més persones isquen al camp amb una llibreta, una guia d’ocells i uns prismàtics.

Amb els 2 últims volums bianuals, a poc a poc anem recuperant els anys perduts i sembla que la decisió presa fa anys sobre aquest tema va ser encertada, reduint el retard històric (quasi endèmic) que acumulem.

Ací us deixem els enllaços als anuaris des de 2009, aconsellant-vos que visiteu la web de l’AOCV. Esperem que els gaudiu!

Anuari Ornitològic de la CV 2009
Anuari Ornitològic de la CV 2010
Anuari Ornitològic de la CV 2011
Anuari Ornitològic de la CV 2012-2013
Anuari Ornitològic de la CV 2014-2015