PROJECTE MUSSOLS

BENVINGUTS/DES AL PROJECTE MUSSOLS!!!

El Projecte Mussols neix en 2010 com una forma de canalitzar la inquietud d’un grup de naturalistes per les aus nocturnes. Des de llavors, hem engegat una sèrie de projectes d’estudi i divulgació de les diferents espècies de mussols que poblen les nostres comarques, involucrant a la ciutadania en la conservació d’aquest grup d’aus tan desconegut per al públic en general.

 

DIBUJOS ALEX_MUSSOLS (2)

OBJECTIUS

El fonamental és acostar el món de les rapinyaires nocturnes a través d’activitats científiques, xarrades i tallers d’educació ambiental, fomentant la participació activa de la ciutadania en el coneixement i conservació d’aquest fascinant grup d’aus.

 

ACTIVITATS EN MARXA

1. Cria i alliberament de polls d’Òbila comuna (Tyto alba) a l’horta de València Com part d’aquest projecte, en 2011 es van alliberar 4 polls d’Òbila comuna en una casa de camp de Godella, amb la participació d’agricultors/es ecològics/ques d’aquesta localitat. El sistema d’alliberament emprat, denominat hacking, inclou l’alimentació diària dels polls fins que aquests aprenen a valdre’s per si mateixos. L’objectiu fonamental és reforçar les poblacions d’aquest rapinyaire nocturn en zones en les quals ha patit una regressió. Enguany, amb la participació d’habitants de l’Horta, continuarem amb l’alliberament d’altre grup d’òbiles, afavorint així la seua incorporació al medi natural.

 

apartado 1   (3)

 

2. Col·locació de caixes niu per a afavorir la criatura natural d’Òbila comuna (Tyto alba) Com part del projecte de participació ciutadana, estem col·locant caixes-niu per a afavorir la criatura natural en cases de camp i cementiris on les òbiles han perdut llocs on nidificació. Amb aquesta activitat es pretén, d’una banda, sensibilitzar a la ciutadania de les zones agrícoles, involucrant-los en la construcció i col·locació de les caixes, i per un altre es proporcionen llocs adequats per a la nidificació de l’espècie en els seus hàbitats tradicionals.

4. Ecologia del Mussol comú (Athene noctua) en un paisatge agrícola. A partir de 2012 hem engegat un programa d’anellament i marcatge de mussols en la comarca del Camp de Túria, amb el qual pretenem conèixer diversos aspectes de la biologia d’aquest menut mussol i la seua relació amb els mitjans agrícoles de les comarques litorals, un paisatge que ha patit grans transformacions en els últims anys.3. Quants Ducs (Bubo bubo) hi ha en la província de València? El Duc, el rapinyaire nocturn més gran d’Europa, és una espècie abundant en la província de València, encara que no sabem massa sobre el seu nombre i les localitats on cria. Per això, a partir de 2012 comencem una sèrie de censos per a conèixer una mica més del gran caçador nocturn de les nostres serres.

apartado 1   (1)

5. Potenciació de la nidificació del Xot (Otus scops) en el Parc Natural del Túria L’actual estat de degradació dels boscos de ribera del riu Túria, que encara mantenen una interessant població d’aquesta diminuta espècie, ens ha motivat a realitzar una campanya de construcció de caixes niu amb persones voluntàries i la seua col·locació en diversos paratges del Túria al seu pas per les localitats de Vilamarxant i Riba-roja del Túria. En l’any 2011 els xots van començar a utilitzar les caixes niu com lloc de nidificació, ajudant així a la conservació d’aquest menut mussol.

 

6. Millora de les condicions de cria del Mussol banyut (Asio otus) en el parc forestal de La Canyada i al Parc Natural de L´Albufera Habitualment, el Mussol banyut cria en nius antics de gralles, blanques o cornelles. L’absència o escassesa d’aquests còrvids en algunes pinedes litorals on habita el Mussol banyut fan que aquesta espècie tinga dificultats per a trobar llocs on nidificar. Des que en la primavera de 2011 es comprovara per primera vegada la reproducció del Mussol banyut en la pineda prelitoral del parc forestal de La Canyada, a tot just 10km de la ciutat de València, s’ha procedit a la instal·lació d’una sèrie de plataformes (cistelles niu) a fi d’augmentar de manera artificial els llocs de nidificació de l’espècie. D’igual manera, la instal·lació d’aquest tipus de cistelles en el Parc natural de L´Albufera contribuirà a potenciar la presència i la criatura d’aquesta espècie, un reproductor escàs en la província i de distribució incerta, que mereix tota la nostra atenció.

apartado 5    (1)

7. II Jornades de Formació “Rapinyaires nocturnes ibèriques” Del 30 de març al 1 d’abril de 2012. Com ja succeí en les jornades celebrades fa dos anys (juny de 2010), hem organitzat un cap de setmana intens on les aus nocturnes són les autèntiques protagonistes. Tallers, xarrades impartides per un contrastat equip de professionals i anellament científic nocturn, on desgranarem la vida secreta de les diferents espècies de mussols presents a la Comunitat Valenciana.

8. Sessions d’anellament científic d’aus nocturnes A fi de fomentar la participació ciutadana i d’acostar l’anellament científic d’aus i les aus nocturnes (mussols i enganyapastors) a tots els públics, tots els divendres del mes d’agost el Grup Llebeig d’Anellament (SVO) organitza jornades d’anllament de rapinyaires nocturns dins del Projecte Mussols. Activitat molt entretinguda, apta per a tots els públics, grans i xiquets.

 

 

 

COM PARTICIPAR

Contacta amb nosaltres a través dels següents telèfons:

645487527 o al 630714292 (informació general)

669827317 o al 630714292 (jornades d’anellament)

A través del nostre correu electrònic… projectemussols.svo@gmail.com

O al nostre facebook!!